RANSOMWARE AANVAL

Afgelopen weekend was er een grote ransomware aanval waar u vast van gehoord heeft. De ransomware staat bekend als Wannacry, WCry en WannaDecryptor. En heeft effect op de Microsoft Windows operationele systemen.

Door deze aanval hebben wij als ICT specialist gelijk zaterdagochtend actie ondernomen door alle servers te onderzoeken op de aanwezigheid van ransomware. Ook hebben wij de SPAM en antivirus filters onderzocht en gecheckt op mogelijke infecties.

Indien er aanwijzingen waren voor mogelijke infecties hebben wij gelijk actie ondernomen en zijn onze klanten op de hoogte gesteld van de door ons ondernomen acties.

Wat u zelf kunt doen om een aanval te voorkomen:

-         Wees alert op mogelijke spam mail. Open deze niet, maar verwijder deze direct (Shift-Del).

-         Als er een linkje in de mail staat, klik hier NIET op.

-         Constateer je dat er bestanden ge├»nfecteerd zijn, zit je in een terminal server sessie of op een thin client? LOG OFF (dus niet afsluiten met het x, of disconnect, het virus gaat dan door met besmetting!) werk je op een computer schakel de computers uit. Koppel hem van het netwerk af en schakel in overleg met Flevo ict ook de server uit.

Om het beveiligingsniveau blijvend te verhogen adviseren we om alle navolgende acties uit te laten voeren:
- Segmenteren van het netwerk door VLAN's; Webfilter mogelijkheden bespreken en mogelijk toepassen voor public VLAN
- Inperken Installatie rechten via GPO;
- Aanpassen Wifi; isoleren van applicaties die via wifi beschikbaar zijn; SSID voor gastennetwerk;
- Windows updates uit laten voeren door ons geautomatiseerde systeem;
- Volgen van een verplichte workshop Security & Privacy door alle-ICT gebruikers. Workshop worden bij u op locatie gegeven in groepen van maximaal 8 personen in een sessie van 1,5 uur.

 Wij vinden het erg belangrijk om bij een dergelijke dreiging onze klanten gelijk te informeren over de mogelijke gevolgen en de acties die wij ondernemen. De actualiteit eist ook dat er gelijk iets ondernomen wordt. Het gaat in de wereld van de ICT dag en nacht door en samen met onze 24/7 service willen wij er voor zorgen dat uw gegevens veilig zijn.

Wilt u meer informatie over de service contracten die wij bieden, neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.